Hotel-, congres- en evenementenmanagement (HCEM) (bbl, mbo)

BBL - Niveau 4

Wat doe je in dit beroep?

Je geeft leiding in de mooiste (sterren)hotels, restaurants en conferentieoorden en werkt zelf mee in de praktijk. Een hectische baan, waarbij je er alles aan doet om het gasten naar hun zin te maken.
 

Is dit iets voor mij?

Je wilt leidinggeven in de horeca. Je bent gastvrij, gedreven en flexibel. Kun je ook nog eens goed communiceren, dan is deze opleiding tot operationeel leidinggevende 'op niveau' echt iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 4

Start

September 2018

Lesgeld

€ 573,-

Crebonummer en naam

25170 Hotel-, congres- en evenementenmanagement

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je alles wat je moet kennen en kunnen om een operationeel leidinggevende te worden. Op school tijdens de lessen en natuurlijk in de praktijk.

Dat betekent dat je onder andere leert hoe je het de gast naar de zin maakt. Naast gastvrijheid en vakmanschap leer je commercieel denken en handelen, en leiding geven aan een team.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert.

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken.

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

Aan het eind van je opleiding heb je een afdelingsplan geschreven. Om dat te kunnen doen heb je kennis nodig van:

 • Gastheerschap, drankenkennis, warenkennis, menuleer en gastronomie
 • Marktkennis en horecaconcepten
 • Organiseren van evenementen
 • Marketing, promotie en organisatie
 • Financiën, personeelsmanagement en leidinggeven

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Loopbaan en Burgerschap

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

 

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als operationeel leidinggevende en kun je aan de slag op veel plekken binnen de horeca. Of je studeert verder binnen het mbo of je gaat naar het hbo.

Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de volgende hbo-opleidingen:

 • Facility Management

 • Docentenopleiding Consumptieve Technieken.

 • Hogere Hotelschool.

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je vooraf een baan bij een erkend leerwerkbedrijf nodig. 

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma mbo niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of minimaal een officieel overgangsbewijs havo of vwo 4 naar 5 

Voor het vinden van een leerwerkplek zie website van S-BB en Stagemarkt of neem contact op met het leerwerk loket van je gemeente.

Goed om te weten: 

 • Je wordt voor deze opleiding uitgenodigd op intakegesprek
 • Ben je geplaatst voor deze opleiding? Dan ontvang je tijdens het intakegesprek een lijst met beschikbare vacatures van aangesloten bedrijven

 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 573,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2017-2018.

Extra certificaten

Deze opleiding is uniek omdat je in 120 dagen school en met drie jaar praktijkervaring de opleiding afrondt met een diploma Leidinggevende Bediening, een getuigschrift voor HCEM én extra certificaten (o.a. SDEN wijnoorkonde (zelf aan te vragen), BHV en Praktijkopleider).

De opleiding is door het Facility, Horeca & Travel College samen met het bedrijfsleven uit de regio ontwikkeld. Hierdoor sluiten theorie en praktijk goed op elkaar aan.

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: